Reply
Contributor
Posts: 23
Registered: ‎09-01-2011
Accepted Solution

AIM sample not working?

I'm brand new to using Auth.net (literally; I signed the paperwork today), and am working on implementing the code. To start, I'm using the test code here:

 

https://developer.authorize.net/integration/fifteenminutes (click on AIM)

 

I created a test account (about and have plugged in my test API login ID and transaction key, downloaded and uploaded the SDK, and double checked that the "require_once" path is correct. But when I run aim_test.php, I'm just getting a blank screen.

 

I added a few "echo" statements to see where it's failing, and it seems to fail at:

 

$response = $transaction->authorizeAndCapture();

 

I'm not getting an error message at all, though.

 

Since this is really step 1 (getting the sample test provided to run), I'm at a loss on how to go further. Any advice on what's going wrong?


Accepted Solutions
Solution
Accepted by topic author jwcarlton
‎08-21-2015 01:58 AM
Contributor
Posts: 23
Registered: ‎09-01-2011

Re: AIM sample not working?

[ Edited ]

I just got CurlSSL installed (which turned out to be a huge pain, but not related to Auth.net), and now the test script is working.

 

If the admins for Auth.net are reading this, they might want to consider making a statement somewhere that it's required! I just found it by searching old Google topics.

 

Thanks for your help, though, TJPride (Fenton?).

View solution in original post


All Replies
Posts: 1,609
Topics: 15
Kudos: 209
Solutions: 121
Registered: ‎06-23-2011

Re: AIM sample not working?

That's the "live" version of the code. To make it work with a test account, change as follows:

 

$transaction = new AuthorizeNetAIM('YOUR_API_LOGIN_ID', 'YOUR_TRANSACTION_KEY');
$transaction->setSandbox(true);

 For that matter, even on a live account you have to specify setSandbox(false) to get it to work (at least in my experience), so the sample code is less than helpful.

Contributor
Posts: 23
Registered: ‎09-01-2011

Re: AIM sample not working?

LOL  How would anyone have ever known to do that? That line really should be added to the "15-minute integration" page.

 

Unfortunately, though, I'm still not getting anything. Here is the exact file that I'm using:

 

<?php

 

// I made sure that this is included correctly, using

// get_included_files();

require_once 'anet_php_sdk/AuthorizeNet.php';

 

// of course, I'm using my actual key and ID, not the placeholders here

$transaction = new AuthorizeNetAIM('MY_ID', 'MY_KEY');

 

$transaction->setSandbox(true);

$transaction->amount = '9.99';

$transaction->card_num = '4007000000027';

$transaction->exp_date = '10/16';

 

echo "1 ";

$response = $transaction->authorizeAndCapture();

echo "2 ";

 

if ($response->approved) {

echo "<h1>Success! The test credit card has been charged!</h1>";

echo "Transaction ID: " . $response->transaction_id;

}

 

else echo $response->error_message;

?>

 

I'm getting the "1" from the first echo, but that's it, so apparently it's dying on the "$response=..." line.

Contributor
Posts: 23
Registered: ‎09-01-2011

Re: AIM sample not working?

[ Edited ]

I should also mention that I've checked that my firewall does allow port 443 and port 80 tcp, and I do have cURL installed.

 

Wait, I might have spoken too soon. I have Curl, but not CurlSSL. Let me recompile later tonight with CurlSSL, and come back to this.

 

I do wish that the "test integration" had included a bit more information. This 15-minute integration has turned in to 72 hours.

Solution
Accepted by topic author jwcarlton
‎08-21-2015 01:58 AM
Contributor
Posts: 23
Registered: ‎09-01-2011

Re: AIM sample not working?

[ Edited ]

I just got CurlSSL installed (which turned out to be a huge pain, but not related to Auth.net), and now the test script is working.

 

If the admins for Auth.net are reading this, they might want to consider making a statement somewhere that it's required! I just found it by searching old Google topics.

 

Thanks for your help, though, TJPride (Fenton?).

Posts: 1,609
Topics: 15
Kudos: 209
Solutions: 121
Registered: ‎06-23-2011

Re: AIM sample not working?

No problem. Fenton, MO is where I live, incidently.